Huawei и какво Доналд Тръмп взе като мерки срещу един от технологичните гиганти

През май министерството на търговията на САЩ включи Huawei в черния си списък, като забрани достъпа й до американски доставчици, въпреки че много компании успяваха да заобиколят ограниченията. Всички Huawei мнения са много противоречиви! Американските власти обвиниха компанията, че работи за подкопаване на американската национална сигурност и интересите на външната политика.

Промяната в позицията на Тръмп е настъпила след разговори с китайския му колега Си Дзинпин и според повечето анализатори се смята за отстъпка в името на подготвяното споразумение, с което да се сложи край на търговската война между САЩ и Китай.

Доналд Тръмп заяви в събота, че американските компании могат да продават оборудването си на Huawei, стига транзакциите им да не представляват проблем за националната сигурност на САЩ.

Той също така сподели, че Huawei все още е част от продължаващите търговски дискусии между Вашингтон и Пекин, но засега той ще предприеме действия, за да позволи на американските компании да продават части на китайската фирма.Huawei отговори на един от официалните Twitter акаунти на компанията:


HUAWEI BAN

Без коментар

Търговският отдел, който издаде забраната срещу Huawei през май, не даде отговори на исканията за коментари, на това как ще се промени статута на компанията. Белият дом не отговори веднага на въпроса дали вече са поискали от търговския комитет да преразгледат въпроса.

Вие мислите ли, че Huawei мнения са уместни?

Лари Кудлоу, съветник по икономическите въпроси на Белия дом, заяви в неделя, че ходът на Тръмп не е бил „амнистия“. Той повтори, че Huawei може да възобнови закупуването от американски бизнес, стига да не представлява проблем за националната сигурност на САЩ.

Временен Лиценз

Министерството на търговията „вероятно“ ще разгледа как да „предостави временни лицензи“ на американските фирми за възобновяване на бизнеса с Huawei. За Huawei мнения много, но те отричат обвиненията в злоупотреби. Признаваме коментарите на американския президент, свързани с Huawei вчера и нямаме допълнителни коментари по това време“, заявиха от компанията в неделя.


Тя е написана от Съвета за иновации в отбраната, група от бизнес лидери и академични среди, която съветва Министерството на отбраната. И това беше яростно обвинение в усилията на страната за 5G.

„Страната, която притежава 5G, ще притежава много от тези иновации и ще определи стандартите за останалия свят“, пише съветът.

Той добави в недвусмислени условия: „В момента тази страна не е САЩ.“

Никоя американска компания не произвежда устройства, които предават високоскоростни безжични сигнали. Huawei е ясен лидер в тази област; шведската компания Ericsson е на второ място; и финландската компания Nokia е на трето място.

Бордът заяви, че широколентовият спектър, необходим за създаването на успешна мрежа, е запазен не за търговски цели, а за военните.

За да работи най-добре,5G България се нуждае от така наречения нискочестотен спектър, защото позволява на сигналите да пътуват по-далеч от високочестотния. Колкото по-далеч се движи сигналът, толкова по-малко инфраструктура трябва да бъде разгърната.


В Китай и дори в Европа правителствата запазват нискочестотния спектър за 5G, което го прави ефикасен и по-евтин за покриване на техните страни с високоскоростна безжична връзка. В САЩ нискочестотният спектър е запазен за военните.

Huawei е най-значимата дългосрочна конкурентна заплаха за доминирането на Съединените щати в бъдещето на безжичните технологии, но Apple остава водача на пазара. Без значение какво правят Съединените щати, за да попречат на Huawei, последната позиция на Тръмп само ще ускори нейното покачване – това няма да промени фундаменталния проблем, който заобикаля разговора: Съединените щати се нуждаят от значима стратегия, която да води света в следващото поколение безжична технология.

Google проведе експеримент за борда, поставяйки 5G предаватели на 72 735 кули и покриви. Използвайки високочестотен спектър, предавателите покриваха само 11,6% от населението на САЩ със скорост от 100 мегабита в секунда и само 3,9% при 1 гигабит в секунда. Ако същите предаватели могат да използват нискочестотен спектър, 57.4% от населението ще бъде покрито със 100 мегабита в секунда и 21.2% с 1 гигабит в секунда.


С други думи, спектърът, който е бил разпределен в САЩ за търговските 5G комуникации, прави 5G значително по-бавен и по-скъп, отколкото навсякъде другаде.

Това е търговски стимул и поставя Съединените щати в много по-неблагоприятно положение.

Забрана

Спектралното предизвикателство създава отрицателна обратна връзка за производителите, която може да помогне да се обясни защо никоя голяма американска технологична компания не е скочила. Но тъй като Тръмп издаде изпълнителна заповед, забраняваща закупуването на оборудване от компании, представляващи заплаха за националната сигурност, която включва Huawei, това заплашва способността на американските компании да разширят своите 5G мрежи, особено в покрайнините.

В САЩ телефонни компании като AT & T и Verizon се стремят да произвеждат свои собствени предаватели, предвид недостига на опции.

Губенето на състезанието с 5G идва с последствия. „Ако Китай води в областта на 5G инфраструктурата и системите, тогава бъдещата 5G екосистема най-вероятно ще има вградени китайски компоненти навсякъде“, пише съветът по иновациите в отбраната. „Това би представлявало сериозна заплаха за сигурността на Д.О.Д. операции и мрежи напред. „

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Call Now Button