Какво е 5G мрежата и какво да очакваме от нея в България?

Какво е 5G и ще има ли 5G в България?

Буквата „G“ в 3G, 4G и 5G означава „generation“ (поколение). Така 5G ще бъде петото поколение безжична мрежа, която обещава много по-бързи скорости на изтегляне и качване на данни с по-широко покритие. Стандартите за 5G все още не са установени, но тя със сигурност ще пренася повече данни, при значително по-високи скорости.

Засега A1 са красноречиви, че смятат да са едни от първите, които ще развият мрежата в България.

 

Ще бъде ли 5G мрежата по-бърза от 4G?

Отговорът е ДА. Но точно колко по-бърза ще е ще зависи от това кой оператор използвате. Целта е 5G мрежите да осигуряват скорости от 20Gbps и 1 милисекунда латентност. Ако тези стойности бъдат достигнати, скоростта на сваляне ще бъде 40 пъти по-бърза от тази на 4G мрежите.


5G България, нова мрежа

Какви ще са ползите от мрежата?

  Комуникациите от пето поколение обещават да ни осигурят мобилен интернет с поне 10 пъти по-голям капацитет от скорост спрямо сегашния – над 1 гигабайт в секунда. С 5G ще имаме лукса да изтегляме филм за секунди вместо за минути. Целта й е да осигури до един милион връзки на квадратен километър. 5G мрежите ще бъдат в състояние да прехвърлят телевизионни предавания безпроблемно от едно устройство към друго. Намалената латентността в 5G България мрежата ще гарантира, че самостоятелно управляващите се коли ще реагират мигновено на командите ни, като например да спрат.

Виртуалната реалност също ще стане по-достъпна. В момента, пропускателната способност на виртуалната реалност е почти 100 пъти по-висока, отколкото да играете на видео с висока резолюция.


Как ще работи 5G мрежата?

Мрежите от следващо поколение ще използват MIMO (multiple-input and multiple-output) технология и напреднала ICT инфраструктура, която използва набор от малки антени (като Wi-Fi рутери, вместо големите кули, което не е ментална математика), които управляват всеки отделен поток от данни.

Благодарение на това, цялата мрежа ще е значително по-здрава. За 5g България това би било от голямо значение! Всяка антена ще отговаря само за едно устройство, тоест всеки потребител ще бъде обслужван от отделна антена. Това елиминира проблема със задръстването на разполагаемия радиочестотен спектър с много конкурентни устройства. В миналото, препятствията и разстоянията създаваха проблеми за безжичната свързаност. Както би бил един 360 градусов кейс, но това не е така от години.

Защо имаме нужда от нея?

Всички сме забелязали, че мобилните комуникации от четвъртото поколение вече се задъхват, тъй като нямат достатъчно капацитет, с който да поемат целия обмен на данни. 5G мрежите ще трябва да отговорят на огромното интернет търсене, предизвикано от продажбата на стотици милиони смартфони всяка година, навлизането им във всеки аспект на животa и най-вече на предстоящото пускане на милиарди интелигентни сензори и устройства, които автоматично ще обменят информация помежду си по безжичен път.    Това е т.нар. интернет на нещата, при който устройствата автоматично комуникират едно с друго без човешка намеса.


5g България

5G България?

А1 е първата българската телекомуникационна компания, която показа как ще работи 5G мрежата. По време на демонстрация през февруари  беше измерена скорост от над 2 Gbps, над 10 пъти по-висока от тази през сегашната 4G мрежа. Засега не е много ясно кога точно технологията ще стартира официално в България, тъй като в международен план все още не са обявени стандартите, по които ще работи мрежата.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Call Now Button