Проблем: Google спира поддръжката на Android за Huawei

Световната агенция Ройтерс разкри, че Google смята да отнеме Android лиценза на Huawei. Това ще доведе само до негативи за азиатската фирма, която ще изгуби на момента своите Android ъпдейти, както и достъпът до Google Play Store.

Агенцията информира още, че от Google вече са спряли дори комиуникацията си с Huawei.

Настоящите утрстойства на марката губят моментално достъп до ъпдейти на най-популярната операционна система. Проблем ще има и за бъдещите телефони на компанията, които ще трябва „да се оправят“ без Gmail, Youtube и Google Play Store.

Информационната агенция разкрива още, че в момента текат преговори за това кои услуги ще бъдат преустановени.


Според тях става въпрос за цялата поддръжка на системата Huawei Android. Очаква се това да бъде огромен удар по Huawei, които в момента са вторият най-голям производител на теелфони в целия свят. За момента ситуацията засяга мобилните телефони извън Китай, тъй като в страната са забранени Google приложенията.

Към момента от Huawei смятат да разчитат на приложения от трета страна, за да може да запазят софтуерната си функционалност конкурентна.

Въпросът, който най-много касае потребителите на телефони Huawei към момента, е свързан с това кога тези промени ще засегнат директно потребителите.


Очаква се това да се случи в близко бъдеще, когато потребителите няма да могат да направят ъпдейт до вече обещания “Android Q”. Припомняме, че по-рано миналата седмица лично президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви Huawei за национален враг.

Точно от там и се стигна до настоящата ситуация, при която потребителите на азиатския гигант няма да могат да използват някои от най-популярните приложения на Google.

„Bloomberg” пък посвети анализ, в който се казва: Това е моментът, който Huawei Technologies чакаше. Вече стана ясно, че производителите на чипове „Intel”, “Xilinx”, Broadcom“ и „Qualcomm” повече няма да доставят до китайския гигант поне до второ нареждане. Сега те имат нужда от пояснение от администрацията на президента Тръмп за това дали могат да продължат да работят с Huawei.

Мнозина сравяват случващото се сега с това, което се случи с друг китайски „играч“ – „ZTE”. Техният бизнес също бе блокиран, след като получиха забрана да купуват американски продукти.

Както се случва сега, и тогава се получава нареждане да бъдат преустановени пратките. Тогава „ZTE” бе поставен на колене и се видя принуден да плати на САЩ обезщетение за престъпните санкции, а също да допусне и американски мониторингови екипи.


„Bloomberg” пише още, че именно опцията американското правителство да спре доставките на компоненти за Huawei, е била тази, която управата на китайския гигант чака вече повече от година. Това, което доказва сериозността на производителя е, че запасите им ще стигнат за следващите три месеца от момента, в който забраната бъде наложена.

Специално проучване на „Bloomberg”, което обхваща периода 2006-2018 година, доказва, че разходите на фирмата се увеличават поради факта, че Huawei се превръща във все по-голям международен доставчик на смартфони и оборудване. Надеждата е, че тази последна ескалация е просто поза от страна на САЩ на фона на търговския конфликт с Китай и че въпросът ще бъде решен при по-широки преговори. Huawei, или китайските лидери, едва ли обаче ще са толкова наивни да споделят това мнение. Подобни забрани, дори и кратки, са доказателството, че Китай вече не може да разчита за дълго на външни играчи.


Huawei Android

Това, което можем да очакваме сега от азиатската фирма е да разчитат на собствена операционна система, да създадат собствени чипове, да си разработят технология за процесор. Това от своя страна обаче само ще подпомогне за създаването на „дигитална завеса“, която ще раздели света на две технологични сфери.

След Samsung, Huawei е вторият най-голям доставчик на Android смартфони и е сред водещите брандове, които владеят пазара. Анализът на „Bloomberg” показва, че ще има и проблеми за Huawei. Очаква се първоначално операционната система в Китай, както и чиповете, да бъдат по-слаби от тези, които има в момента.

А страхотният анализ на „Bloomberg” завършва с думите: технологичната Студена война започна. Победителят няма да бъде страната с най-добрите бойци, а тази, която има най-голяма възможност да издържи болката на продължителните загуби.

Share this post

Comment (1)

  • Виктор Reply

    Вай, вай! И кво ша првим сега? Дудука Тръмп ще преебе не саомо китайците, ами и сума ти народ в американските заводи. Ма от каде толко акъл да го осъзнае. Между другото американците и техните съюзници нямат и 10% от пазара на китайците..

    25.05.2019 at 15:47

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Call Now Button