Tелефоните, които могат да бъдат отключени само с една снимка?

Колко сигурен е вашият смартфон срещу потенциални хакери? Надявам се, че използвате някаква система за сигурност на притурката ви, за да защитите поверителността си.

Понастоящем има няколко начина за заключване и отключване на нашите телефони – отпечатъци от пръсти, ириси, пароли, шаблони, разпознаване на лица и др.

Въпреки това, тъй като Apple прие технологията Face ID mainstream с iPhone X, XS, XS Max и XR, разпознаването на лица вече е обща биометрична функция в повечето смартфони. Това, разбира се, позволява на потребителя да отключи телефона, като просто го погледне.

За съжаление, много смартфони, които в момента въвеждат системата за разпознаване на лица, са все още уязвими към най-простите хакове от всички – снимка на собственика.

Прочетете и вижте защо не трябва да използвате разпознаване на лица на някои телефони.


Разпознаването на лицето не е сигурно

Проучване, направено от холандската група за защита на потребителите Consumentenbond, разкри, че много смартфони, които използват разпознаване на лица за биометрична сигурност, могат лесно да бъдат измамени само с една снимка.

Изследователите са тествали общо 110 телефона и резултатите показват, че 42 от тях лесно могат да бъдат заблудени от образ на собствениците си. Докладът не разкрива качеството на използваните снимки, но се споменава, че те използват добри портретни снимки за тестовете си.

Затова можем спокойно да предположим, че снимки, които са качени в социалните медии като Facebook и Instagram, ще могат спокойно да заблудят системата за разпознаване на лица.


Разпознаването на лицето не е равнопоставено

Въпреки че, 42 от телефоните са уязвими за отключване на снимки, 68 приспособления, включително Face ID оборудвани телефони и по-нови модели Samsung, Lenovo, Motorola и HTC, не са застрашени от този метод.

Освен това, няколко модела могат да бъдат отключени с снимка, но потребителите могат да подобрят настройките си за разпознаване на лица, за да се затрудни самото разпознаване.

Забелязахме също, че повечето от по-сигурните телефони са по-нови модели (най-очевидни при телефоните на Samsung Galaxy). Това предполага, че производителите на телефони са променяли системите за разпознаване на лица и постоянно подобряват биометричните си характеристики.

Защо тези по-нови телефони са устойчиви на отключване на снимки? Е, те имат по-сложен хардуер за разпознаване на лицето, който следи лицата в 3D.

Apple, по-специално, използва предна инфрачервена камера, точков прожектор и запълващ прожектор в системата за идентификация на лицето.

Тези сензори работят заедно, за да запълнят лицето ви с 30 000 невидими точки, които следят лицето ви в 3D, след което създават модел, който се съхранява на сигурно място на телефона. Всеки път, когато по го погледнете, системата сравнява модела на лицето, за да съответства на това, което вижда.

Други телефони използват подобни методи, но Face ID на Apple все още води класацията.


Дали функцията за разпознаване на лица на Huawei е достатъчно сигурна?

Huawei Mate 20 Pro е първият опит на Huawei, който включва 3D метод за сканиране на лицето, който на теория работи идентично по същия начин като Face ID на Apple. Но едно скорошно откритие от Android Pit показва, че 3D разпознаването на лицата на Huawei Mate 20 Pro може да бъде отключено от човек с известна прилика с оригиналния собственик на телефона.

 

Съгласно доклада, Mate 20 Pro е бил предаван в офиса, за да може всеки да види и да тества телефона. По време на тази демонстрация, човек с лека прилика с собственика на телефона, е успял да отключи телефона с помощта на функцията за отключване на лица.

Били са проведени повторни тестове, само за да се повтори същото нещо..

Извинението на Huawei е, че те издават декларация за отхвърляне, казвайки, че тяхната 3D функция за отключване на лица в момента е несигурна. Това обаче не успява да отговори на въпроса как двама души със сходни характеристики (които не са близнаци) са успели да отключат същия телефон. плочки за кухня

В доклада също пише, че има няколко ключови характеристики, различавайки двете лица, въпреки че те са с гъста брада и къса коса. Двамата мъже имат различен цвят на кожата, различни контури и цвят на очите. Това не е всичко. Един от тях също носи очила, а другият не.

И двете устройства Mate 20 Pro използват една и съща софтуерна версия, с номер на конструкция 9.0.0.113 (C432E10R1P16). Тъй като и двата продукта са били предпроизводствени варианти, най-лесното обяснение тук би могло да бъде, че и двата модела имат софтуер, който не може да бъде разгърнат с продадените единици.

Така или иначе, Huawei все още официално не заявява нищо по въпроса.


Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Call Now Button