Как гледането нa YouTube вреди на телефона Ви?

Екипът на TopCase иска да Ви разкаже малко по-подробно за един проблем, който все по-често се среща при модели смартфони, които ползват т.нар. OLED дисплеи.

Смартфоните, които ползват OLED дисплеи, рано или късно, ще се сблъскат и с основния им пробем, а именно изгаряне на части от дисплея, петна по дисплея от изгорели пиксели. Вероятността да се стигне до този проблем, не е малка. Вероятно сте срещали този проблем, било то на Вашия смартфон или на някой познат, сега искаме да Ви разкажем малко по-подробно за този проблем и кои всъщност могат да бъдат основните му причинители и как можем да го предотвратим?


Какво представлява изгарянето на екрана?

Под изгаряне на екрана се има предвид дисплей, който страда от постоянно обезцветяване в някоя част на панела. Може да бъде под формата на петно, контур на изображение, избледняване на цветовете на целият дисплей. Дисплеят все още работи нормално, но има забележимо избледняване тип ,,призрак“ или промяна в цвета, което продължава когато екранът е включен. Тези дефекти трябва да бъдат трайни, за да могат да бъдат отнесени като проблем на OLED дисплея. Обикновено е доста трудно и рядко да се забележи, освен ако не знаете какво търсите, и обикновено отнема доста време на екрана, преди да се появят такива грешки. В случай, че забележите нещо подобно, Ви съветваме да се обърнете към оператора, от който сте закупили своето мобилни устройство или към сервиз за ремонт на дисплея.


Защо се случва това? Защо YouTube може да е един от основните причинители на това?

Причината за всички изгаряния на екрана е променливият жизнен цикъл на светлинните компоненти на дисплея. С напредването на тези части се променя тяхната яркост, поради което цветовото възпроизвеждане на панелите постепенно се измества с времето. Всички дисплеи изпитват някаква промяна на цвета по време на възрастта. Със съвременната технология за смартфони и интелигентни часовници, изгарянето на екрана може да се прояви в резултат на различния живот между червения, зеления и синия LED подпиксели, използвани в OLED панелите. Както споменахме по-рано, областите на дисплея, които рядко се променят, като бутоните за навигация или лентата за известяване, са най-вероятните области за възникване на този проблем. Това е така, защото тези области са по-склонни да показват последователно един блок или цвят, икона за набор и / или текст, докато останалата част от дисплея произвежда по-случаен избор на цветове от различни уебсайтове, видеоклипове, приложения и т.н. дълъг период на употреба. Затова подпикселите в тези области виждат различни количества употреба и по този начин остаряват по различен начин, което в крайна сметка води до леко изменение в цветовото възпроизвеждане. domidesign

Пример за това може да бъде намерен в новите телевизори с OLED дисплеи, които в момента са едни от най-прехвалените технологии заради тънките дисплеи, именно тънкостта, която всички преследват, влече със себе си и много негативи. При устройствата с OLED дисплеи прекалено дългото гледане на един канал, може да доведе до отпечатване на самото лого и да изгори самия дисплей.
Дисплеите са прекрасни, в случай, че гледате филми (по този начин няма застояване на едни и същи пиксели за дълъг период от време, каквито са тези на логото на дадения канал), но не и телевизия.

А сега нека разгледаме и малко по-подробно съвременните проблеми на OLED дисплеите на мобилните устройства и защо всъщност една от най-често използваните апликации, а именно – YouTube, може да нанесе сериозни вреди на нашия телефон.

Чисто и просто, ако вашият телефон използва OLED дисплей, то продължителното гледане на клипчета в ютуб не е препоръчително, именно по причините обяснени горе. Самата рамка около видеото с времето ще избледнее и ще остане като петно на самия дисплей (както се е случило и на първата снимка в началото на статията). Това е почти неизбежно, било то поради нагряването на телефона или статичната позиция на някой пиксели по вашия дисплей, от самото гледане на видеоклипове. Колкото по продължително едни пиксели стоят в статично положение и на едно и също местоположение на Вашия дисплей, толкова по-бързо се скъсява и живота на вашия OLED дисплей. Затова и сега ще Ви посочим начини как можете да избегнете този проблем или да го предотвратите за по-дълъг период от време.


Може ли да се избегне?

На този етап производителите са много добре запознати с потенциалните проблеми и вече са предприели редица интелигентни стъпки, за да избегнат изгарянето, но какво можете да направите вие по върпоса ?

Ако екранът ви вече е изгорял, не може да се направи много, за да се отмени повредата. Има приложения в Play Store, които твърдят, че ще обърнат проблема, но те по-скоро ще довършат  „изгарянето” на останалата част от екрана, за да съответстват на цветовете, което не е наистина идеално. Ако сте загрижени за проблема, съществуват редица превантивни мерки, които можете да предприемете, за да удължите живота на дисплея и да помогнете за предотвратяване на ужасния ефект:

  1. Поддържайте ниската си яркост на дисплея. Повишената яркост изисква повече ток и следователно съкращава продължителността на живота.
  2. Съкратете таймера за изключване на екрана. Изключването на екрана, когато не го използвате, ще предотврати показването на статични изображения.
  3. Използвайте Immersive Mode, когато е наличен. Това скрива лентата за известия, така че статичните икони няма да се показват. Като алтернатива можете да изберете стартер, който предлага подобна функция, както и опции за прозрачна лента за навигация и приложение за чекмеджета.
  4. Изберете тапет с по-тъмни цветове и го променяйте от време на време.
  5. Използвайте клавиатури, които предлагат по-тъмни теми, за да предотвратите влошаване на цвета в долната половина на дисплея.

Съвременните панели имат много по-дълъг срок на експлоатация от първите смартфони на OLED, а дори и след това записват рядко. Просто не оставяйте статично изображение на екрана 24/7 с настроената яркост на макс! Това са само някой от съветите, които нашия екип би ви посъветвал да следвате, за да избегнете евентуални проблеми с Вашия диспелей.

За повече информация около Иновациите на света ни последвайте в нашите социални мрежи на –
Facebook – https://www.facebook.com/topcasebulgaria/
Instagram – https://www.instagram.com/topcasebulgaria/

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Call Now Button